Get Adobe Flash player

Lágyrész-reumatizmus - Izomfájdalom

Ide sorolandók a nyálkatömlők, íntapadások, inak, ínhüvelyek, szalagok, izmok többnyire túlerőltetés okozta elváltozásai. Sokszor érezzük, hogy hol itt fáj, hol ott fáj. Az anatómiai viszonyok alapján természetes, hogy ezen képletek elváltozása sok esetben nem önállóan, hanem kombináltan jelentkezik. A bőr alatti zsírszövet fájdalmas gyulladása, pl. nyirokpangást idézhet elő, a kötőszövet fájdalomérzékelő végződéseit nyomja.

Az egyszerű izomfájdalom (myalgia) túlerőltetés vagy hűlés következtében is létrejöhet, de sokkal gyakoribbak a degeneratív gerincelváltozások következményeként kialakult izombántalmak. Ezek sokszor kis fájdalmas izomcsomókban nyilvánulnak meg.               

Sokkal nagyobb területen és erősebben lép fel a fájdalom az egyéb betegség következtében létrejött izomgyulladáskor (miozitisz). Az alapbetegség lehet valamilyen allergia, vagy vírusok, baktériumok okozta fertőzés.

Végül ejtsünk néhány szót az egyéb légyrész-fájdalmakról is. Az íngyulladás (tendinitisz) az alkar, ritkábban a lábszár feszítőizmain alakul ki. Ínhüvely-gyulladásról csak akkor beszélünk, ha a folyamat olyan ínon alakul ki, mely ínhüvelyben fut. Túlnyomó többségben túlerőltetés okozza, de lehetnek általános megbetegedések részjelenségei is. Okozhat még panaszt az ízület körüli szövetek gyulladása is, vagy az ízületi tok gyulladása is. Ez zsugorodással is járhat.