Get Adobe Flash player

Artrózis - arthritis (porckopás, izületigyulladás)

Artrózis - arthritis

A porckopás okozta ízületi fájdalom (artrózis) előfordulása az életkorral egyre növekszik, de kialakulásában egyéb tényezők is szerepet játszanak. Lényege az ízületi felszín és az ízületi porc súlyos pusztulása. A csontok felszínét borító porc kopásos megbetegedésben feltöredezik, az ízfelszín elvékonyodik, egyenetlenné válik. Az ízületi kopásra jellemző a bemozgatási fájdalom. Ilyenkor hosszabb ülés, pihenés után elinduláskor fájdalom jelentkezik, de néhány mozdulat után enyhül, azaz az ízület "bejáratódik". A porckopás gyulladásos fázisában az ízület esetleg meg is duzzadhat az ízületi folyadék felhalmozódása miatt. Az artrózis kialakulásában a genetikai tényezők szerepe kétségtelen. Bizonyos artrózisformák családi halmozódása erre enged következtetni. Az adott ízület károsodása gyakran szekunder (olykor korai) artrózishoz vezethet.

Hajlamosítanak artrózisra bizonyos foglalkozások és az elhízás is, utóbbi főleg a teherviselő ízületeket érinti. A csípőízület artrózisa az egyik leggyakrabban előforduló forma. A fokozatosan kialakuló, terhelésre fokozódó, csípőtáji, tomportáji és lágyékhajlatra lokalizálódó fájdalom jelentkezik először. A fájdalom terhelésre fokozódik, lépcsőzéskor, ülésből való felálláskor és a mozgás kezdetekor erősebb. Később, amikor az ízület "bejáródik", a fájdalom csökken. Később jelentkeznek a csípőízület mozgásbeszűkülésének jelei. A térdízület-artrózis kialakulásában és előrehaladásában legnagyobb szerepe a testtömegnek van, elsősorban túlsúlyos egyéneken fordul elő. Terápiájában a testsúly csökkentése igen fontos.

A gyulladás okozta ízületi fájdalomra jellemző, hogy az ízület körüli lágyszövet duzzadt, vörös, fájdalmas. Az intenzív fájdalom nem mozgásra, hanem nyugalomban, pihenés alatt jelentkezik. Ma már szerencsére ritkábban fordul elő, de az ízületi fájdalmak oka lehet köszvényes ízületi gyulladás is. A fájdalom oka, hogy az ízületi porcszövetben és a környező szövetekben a nehezen oldódó húgysavas nátrium kiválik, és kristályos formában lerakódik. A rheumatoid arthritis a reumás megbetegedések között az egyik legsúlyosabb, az ízületek gyulladásával és deformálódásával járó autoimmun-betegség, amelyet sokízületi gyulladásnak is neveznek, mert szinte minden ízület érintett lehet. Az ízületek gennyes gyulladásban is megbetegedhetnek. Máskor a szervezetben található gennyes gócból jutnak el a baktériumok az ízületekbe. A gennyes gyulladás rövid idő alatt is súlyosan károsítja az ízületi felszíneket, majd csontvelő-gyulladással folytatódhat. A gennyes gyulladás, jellemzően egy ízület (leggyakrabban a térdízület) megbetegedése. A gerinc degeneratív elváltozásai elsősorban a csigolyák közti porckorongokat, és a kisízületeket, másodsorban csigolyatesteket, a gerinc szalagjait, inait, bursáit (nyáktömlőit) érintik. Az ok ismeretlen, bár a gyakorisága az életkor előrehaladtával nő, a degeneratív folyamat még sem azonos az öregedéssel.